Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Με αφορμή τον Άλεξ

Είναι ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα. Χτυπά και βρίζει. Δεν τον αντέχουμε. Μια μέρα αποφασίσαμε να του δώσουμε να καταλάβει. Τον αναγκάσαμε να βάλει φωτιά σε κάδο σκουπιδιών και του είπαμε να μπει μέσα. Εκείνη την ώρα πέρναγε από το σημείο κάποιος καθηγήτης και φύγαμε». Ένα από τα πολλά περιστατικά βίας που σημειώνονται στα ελληνικά σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι μόνο. Θύμα, θύτης οι ρόλοι μπορεί και να εναλλάσσονται αφού τα παιδιά αποκτούν σταδιακά μια ανέχεια σε λεκτική και ψυχολογική βία.
  Με κοροιδεύουν και με χτυπούν συνέχεια, δεν μπορώ να μιλήσω γιατί φοβάμαι”δηλώνει ένα άλλο παιδί από σχολείο επαρχίας.Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying (μπούλινγκ), είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας, που προκαλεί μεγάλο άγχος, και στα ίδια τα παιδιά-θύματα όπως και στους γονείς τους, που αντιμετωπίζουν συχνά το φόβο και την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο.Ωστόσο, μόνο ελάχιστα από τα περιστατικά βίας στα σχολεία φτάνουν τελικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά-θύματα συνήθως ντρέπονται ή φοβούνται να καταγγείλουν ένα τέτοιο περιστατικό, όσο και οι μαθητές που έγιναν μάρτυρες σε ένα βίαιο συμβάν. 
   Ο 11χρονος μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια, ήταν ένα από το παιδιά που έζησαν το μπούλινγκ και το πλήρωσε με την ζωή του. Σήμερα μετά από οκτώ χρόνια ένας από τους πέντε βασικούς εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Άλεξ, έσπασε τη σιωπή του και αποκάλυψε στην Αγγελική Νικολούλη το παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης. Διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στις 3 Φεβρουαρίου του 2006. Μίλησε για τον τρόπο που οι πέντε κορόιδευαν, απειλούσαν και χτυπούσαν τον Άλεξ, αλλά και για την τραγική στιγμή που έχασε τη ζωή του εξ αιτίας τους. Μια συγκλονιστική μαρτυρία που μας κάνει όλους να ανατριχιάζουμε και να συνειδητοποιούμε ακόμα περισσότερο πόσο δύσκολο είναι το έργο του γονέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου