Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο Κέρβερος και η Τρόικα

Το «The Economist» έχει εντρυφήσει στην ελληνική μυθολογία. Γνωρίζει τον Κέρβερος που αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου με τρία κεφάλια. Και όχι μόνο γνωρίζει ποιος ήταν ιστορικά αλλά και ποιος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κέρβερος λοιπόν σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό, στη μοντέρνα οικονομική σκηνή είναι η Τρόικα “η οποία παγιδεύει την χώρα μας μέσα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο».
 «Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι το τρικέφαλο σκυλί που παγιδεύει την χώρα στον οικονομικό υπόκοσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και η παρομοίωση αυτή έχει έναν και μόνο λόγο, την άμεση ανάγκη αλλαγής του θεσμού της Τρόικας, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πόσο πολύ απεχθάνονται οι Έλληνες αλλά και οι Πορτογάλοι τους τροικανούς ο Economist αναφέρει ότι στην Αθήνα, ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλούν τους ελεγκτές «δολοφόνους», ενώ στη Λισαβόνα, φωνάζουν συνθήματα όπως «Fuck the troika».«Μήπως το ''τέρας'' τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το "τέρας" έτσι και αλλιώς»;
αναριωτιέται ο συνατακτης του άρθρου.
Και ενώ το οικονομικό περιοδικό πιάνει τον παλμό της κοινωνίας του ευρωπαικού νότου η ΕΕ συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα των δανειστών μας και εμείς κάνουμε την επανάσταση μας από την άνεση του καναπέ μας περιμένοντας τον σύγχρονο Ηρακλή που θα μας σώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου