Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αρσένι Γιάτσενιουκ: Ο τραπεζίτης

Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Οικονομίας και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς
Στα 39 του χρόνια, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα πάρει τα ηνία ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου.
 Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.
Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς
Εν τω μεταξύ, ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου