Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Κίνδυνος για τη φέτα και το λάδι της Ελλάδας

Το θέμα τραβάει καιρό και όσο υπάρχουν αντιμαχόμενες πλευρές, τόσο θα αναπτύσσεται πολεμική απέναντι στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που είναι ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δέχονται την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, αρκετά ελληνικά προϊόντα (και όχι μόνο) να χάσουν το καθεστώς της αποκλειστικότητας που έχουν αυτή τη στιγμή.
Όπως σημειώνει η Deutche Welle, tο πρόβλημα ανέδειξε η αυστριακή ευρωβουλευτής Ελίζαμπετ Κέστινγκερ σε σχετική συζήτηση αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κέστινγκερ, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στη χώρα της, λέει ότι η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 3.000 «προστατευμένα προϊόντα», αλλά η νομική κατοχύρωσή τους κινδυνεύει σε μία μελλοντική ευρωαμερικανική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.Στα «προστατευμένα προϊόντα» περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου